Sint Lucas Masters 2023-2024
Reimagine Book Design

Reimagine Book Design

Kika Lathouwers

Digital Context  2023-2024

The rise of computers has revolutionized graphic design. The fluidity of these digital tools has led to the loss of the essence of book design. This master project seeks to critically reflect on current design processes and tries to return to the heart of book design.

Sinds de komst van de computer is de wereld van de boek vormgeving ingrijpend veranderd. De digitale revolutie heeft nieuwe tools en technieken gebracht die het ontwerpproces sneller en efficiënter maken. Maar hierbij is er een kans dat de essentie van boek design overschaduwd wordt door de snelheid en vluchtigheid van die digitale tools. Daardoor raakt het uiteindelijke doel, het helder en aantrekkelijk overbrengen van informatie, op de achtergrond. Ook zorgt de digitalisering voor een verlies van tactiele en materiële kwaliteiten die essentieel zijn voor een goed boek ontwerp. Het is tijd om ons af te vragen of deze ontwikkelingen de kwaliteit van het ontwerp ten goede komen. Als vormgevers hebben we de verantwoordelijkheid om kritisch te kijken naar deze vormgeef processen.

Daarom is het belangrijk om terug te keren naar de essentiële processen van het boekontwerp. Deze zou gezocht kunnen worden in de tactiele en ambachtelijke kwaliteiten van het analoog ontwerpen. Door deze samen te brengen met de efficiëntie van het digitaal ontwerp, kunnen we een proces creëren dat de voordelen van beide werelden omarmt. Dit master project probeert vooral kritisch te reflecteren op de huidige ontwerp processen om zo terug te kunnen keren naar de essentie van het boek ontwerp.