Sint Lucas Masters 2023-2024
an exhibition that should have taken place

an exhibition that should have taken place

Charlot Machiels-Didelez

Applied Context  2023-2024

‘an exhibition that should have taken place’ is a project that is about the crossings between architecture, scenography, interior and graphic design. It is a research on what is shown and how it is shown.

Het 'an exhibition that should have taken place' is een project over de overlapping tussen architectuur, interieur, scenografie en grafische vormgeving. Een onderzoek naar wat getoond wordt maar ook de manier waarop iets getoond wordt.

Hoe kan ik als grafisch vormgever met een interesse in ruimtelijk ontwerp, vormgeven aan een tentoonstellingsreeks die gaat over de relaties die vrouwelijke ontwerpers hebben met materiële en ruimtelijke omgeving die ze vormgeven? En hierbij de focus te leggen op de complexe en gevarieerde relaties die de ontwerpers hiermee hadden? Dit is de onderzoeksvraag waarop het project gebaseerd is.

Dit concept resulteert in een ‘Identity Folder’ waarin vastgelegde keuzes staan voor de vormgeving van tentoonstellingen. Zowel voor specifieke ontwerpers als algemene ideeën die voor elke tentoonstelling gebruikt kunnen worden. Het onderwerp van de tentoonstellingsreeks zijn vrouwelijke ontwerpers doorheen de tijd. Naast deze publicatie is er ook een visuele voorstelling van een mogelijk concept voor de scenografie.

Om het complex proces overzichtelijk te documenteren, hoort er bij dit project een ‘Research Folder’. Hierin wordt het verloop visueel weergegeven. Dit is in de vorm van een conceptmap om de verbanden tussen ideeën en bronnen aan te geven.